Show All » Concrete - Betonvloeren » Verwijderen coatings, verven, tapijt-, lino - en lijmresten

Sunday, September 13, 2009

Mechanische methode voor het verwijderen van lijmresten

Lijm verwijderen van een ondergrond uit beton kan een kastig karwei zijn:

Lijmen, egalisatie, residuen alom zijn soms erg moelijk om de te verwijderen nadat men een tapijt, lino of vinyl van de vloer heeft verwijderd. Eerst dacht men snel weer verder te kunnen met de nieuwe vloer.

Er bestaan dan ook diverse methodes voor het verwijderen van deze lijmresten, waarbij de mechanische methode veruit de minst milieu-belastende techniek is.

Eerder dan met chemische lijmoplossers en dergelijke het probleem te lijf te gaan, is het verstandiger om de resten trachten mechanisch te verwijderen. Deze resten zijn immers meestal erg taai en om ze chemisch te kunnen verzwakken heeft men eerder grote hoeveelheden oplosser/weekmaker nodig. Dit zal de afvalberg enkel maar groter maken en de gezondheid geen goed doen: prikkelende stoffen, geur en algemene overlast is dan ook vaak het gevolg.

Mechanische procedure:

Algemene aanpak:

1 Inspecteer de vloer grondig: type lijm, ondervloer, zijn er andere resten dan enkel de lijm: bv. resten rug van tapijt, egalines

2:Bepaal het profiel / eindresultaat van het vloeroppervlak: wat gaat er na deze stap gebeuren? Rolcoating, gietvloer, overlaging

Het gewenste profiel bepaalt mee de verwijderingsmethode omdat elke methode een eigen profiel kent en ook een risico op beschadiging van de ondergrond inhoudt.

3: Bepaal het proces: rekening houdend met het profiel en de lijmsoort en eventuele andere residuen dient het proces en de apparatuur bepaald te worden:

-Kogelstralen
-Schuren
-Frezen
-Schrapen
-Schaven

En binnen het proces de specifieke parameters waarmee gewerkt dient te worden.

4:Doe een teststuk

Voor verdere vragen / tips / adv ies: luc.nulens@masterss.be

Posted By: Luc Nulens @ 2:52:05 PM

Top


« Go Back

Post Comments

Use the form below to post your comments.
*Your Email Address:
*Your Full Name:
*Message:
(*required)