Het polijsten van een betonoppervlak

Op diamant en ander korrelachtig materiaal gebaseerde polijsttechnieken

Algemeen

Meer dan 5 jaar is ConcreteMasters druk doende met het toepassen, verder ontwikkelen en aanpassen van diamant schuurtechnieken voor betonoppervlakken. De opgebouwde expertise op het vlak van schuren, slijpen en polijsten wordt U dan ook meer dan vakkundig ter beschikking gesteld.

In functie van de opdracht of het probleem worden verschillende machines (gewicht, kracht, grootte) ingezet met horizontaal roterende schijven om een betonoppervlak glad, schoon en glanzend te maken. Deze machines verdichten het oppervlak door met zeer kleine en fijne synthetische diamantkorreltjes over het oppervlak te wrijven.

| En zij kunnen het weten Dhr. André Chys | Betonveredeling: Pfiser te Puurs | Getuigenis ...


Polijsten is het dusdanige fijnslijpen van een oppervlak dat de krasjes zo microscopisch klein worden dat het menselijk oog ze niet meer kan onderscheiden en er ook een reflectie van licht plaatsvindt waardoor wij dat fenomeen ervaren als glans. Echter, in het geval van een betonvloer, waar poriën en capillariteiten (kleine kanaaltjes) een groot deel van het oppervlak uitmaken, dienen deze poriën eerst gedicht/gevuld te worden. Een leegte kan je immers niet polijsten!

Dit 'dichten' van poriën en capillariteiten, waarbij tevens een verharding van het oppervlak gebeurt, noemen wij chemisch impregneren. De slijtweerstand neemt toe, de porositeit wordt drastisch verlaagd en de kans op het eventuele stoffen van uw vloer wordt een halt toegeroepen.

Het polijsten van uw oppervlak biedt dus niet enkel esthetische voordelen, maar waarborgt eveneens het zorgeloos lange-termijn gebruik van uw vloer.


Alternatief 1: POLIJSTEN via de matrix van het beton zelf

Algemeen


Het is absoluut geen probleem om de granulaten (kiezel) in het beton te polijsten. Elk stukje kiezel in het beton kan gepolijst worden, van marmer tot diamant. De moeilijkheid in het polijsten van beton zit in het polijsten van het cement bindmiddel, namelijk door de microporositeit, gecreëerd door de verdamping van het aanmaak water van het beton. Om dit probleem tot een minimum te beperken, dient het beton maximaal verdicht te zijn. Wij zullen de geschiktheid van uw beton op voorhand controleren.

1.1 Geschikheid voor polijsten van de cementcreme (toplaag)


Als het betonoppervlak goed geplaatst en gevlinderd/gepolierd is, zodat er een vlak geheel ontstaan is (weinig curling/schoteling) dan kan het polijsten volledig in de cementcreme/kleine steentjes van de toplaag plaatsvinden. De juiste polijstfinish genereert dan ook een hoog glanzend oppervlak zonder verstoringen


Polijsten van de cementcreme (toplaag)


Image description


1.2 Na renovatie of dieper schuren


Moet er omwille van bestaande oppervlakte deficiënties eerst echt geschuurd worden, waarbij plaatselijk grotere granulaten vrijgeschuurd worden, dan zullen deze concentraties ook in de uiteindelijke afwerking zichtbaar zijn. Het omgekeerde kan ook net het opzet zijn! Net het vrijschuren van deze granulaten in de massa creërt een terrazzo of granito-effect dat reeds menig architect wild enthousiast heeft laten reageren.

Beton-terrazzo


Gepolijste betonterrazzo


3 Glansstadia, telkens een spectaculair resultaat

In samenwerking met U produceren wij een 'betonprogramma' waarbij U verzekerd bent van een maximaal rendement van uw betonvloeren.

Niveau 1

Op een afstand van 20 - 30 meter zal de vloer zijlicht reflecteren. Dit is ideaal voor omgevingen met hoge trafiek en waar men het huidige onderhoud wil minimaliseren.

Niveau 2

Op een afstand van 10– 15 meter zal de vloer duidelijk zij- en bovenlicht reflecteren. Dit is dan ook meestal de juiste afwerking voor warenhuizen, assemblage, laadkaaien ...

Niveau 3

Recht naar beneden kijkend, richting de eigen voeten, zal U duidelijk zij - en bovenverlichting zien reflecteren. De vloer in deze optie lijkt werkelijk nat. 'zogenaamde wet look'. Dit is een perfecte afwerking voor showrooms, kleinhandel, restaurants, clean rooms, laboratoria en industriële omgevingen

Polijsten niveau 3


Polijsten niveau 3Alternatief 2: POLIJSTEN met een keramisch hardende finish

Algemeen


Wanneer het beton gekleurd is via instrooiing van kwarts, cement en kleurpigment is het niet wenselijk dat er kleurloze zones zouden kunnen ontstaan in het oppervlak door het slijpen/polijsten. Via de techniek van het slijpen/polijsten worden er immers dunne laagjes van het vloeroppervlak geschaafd. Indien het oppervlak dus niet volledig vlak is, of er variaties te verwachten zijn in de dikte van deze gekleurde slijtlaag, dan opteren wij ervoor niet de volledige polijstprocedure te doorlopen doch het oppervlak af te werken met een aangepaste finish die uithardt naar een keramische afwerking. Ook in deze toepassing vinden oppervlakte verhardende en verdichtende stoffen een toepassing!

Toestand voor aanpassing van het oppervlak


Kenmerken:

  • Oppervlak met bulten en dalen
  • Oppervlak is dof, moeilijk schoon te maken
  • Oppervlak gekleurd via bruine toplaag
  • Vlekken, ruw, kleurverschillen, lijmresten

Image description


Oppervlak fijngepolijst met keramische finish


Effect:

  • Het oppervlak is veel fijner van structuur
  • De kleur is helemaal opgehaald
  • Schoonmaak en onderhoud is een makkie
  • De ruimte heeft weer representativiteit

Image description