Polijsten

Op basis van zeer fijne diamant, stenen en/of polijstpoeder.

Door de steen na het zoeten met zeer fijne industriƫle diamantschijven te polijsten wordt glans en zelfs hoogglans bereikt. Polijsten is bij natuursteen, composiet en terrazzo meestal de laatste stap van het schuurproces.


| En zij kunnen het weten Dhr. Stefan Vanheeswijck - DBV Architecten | Natuursteenbehandelingen: Janssen Farmaceutica | Getuigenis ...


Een gepolijst oppervlak is zeer fijn en niet meer poreus. De reflectie van gepolijste kristallen brengt de briljante kleuren van natuursteen tot leven, en de luster en pracht van een 100% natuurprodukt. De glans komt van de natuurlijke weerkaatsing van deze steenkristallen. De glans is dus het gevolg van het polijsten met fijne diamantkorrels, fijne abrasieve stenen en/of polijstpoeders en is dus niet het gevolg van een opliggende coating.

Waarom glanst mijn natuursteen? Of waarom doet hij dat net niet meer?


Natuursteen bevat natuurlijke kristallen. Deze kristallen weerkaatsen binnenvallend licht en geven daardoor een glans aan het oppervlak. Waneer de kristallen dof, kapot gedrukt of gebroken zijn, verliezen ze de mogelijkheid om licht in gelijke mate te weerkaatsen. (bv. wanneer de lens van een camera breekt, kan het licht dat van de lamp komt niet meer gereflecteerd worden en is er ook geen helder beeld meer.)

Ook een gepolijst oppervlak wordt dof wanneer voetverkeer tesamen met vervuiling de kristallen erodeert. Normaal voetverkeer brengt dit niet mee, vervuiling, zand en grit echter des te meer. Zand en vervuiling die op een steenoppervlak liggen, zijn de grootste vijand van de kristallen van steen. Schade aan de kristallen treedt op wanneer onder de druk van een schoenzoel het zand of de scherpe vervuiling de kristallen schuurt of breekt. De enige veilige en juiste manier om de kristallen te herstellen en aan te scherpen (slijpen) is de polijsttechniek met diamant, speciale stenen of aangepaste polijstpoeders.

U begrijpt dat de levensduur van de kristallen van uw kostbare steen aanzienlijk verlengd kan worden door een correcte wijze en periodiek uitgevoerde methode van stofwissen/stofzuigen en een aansluitend onderhoud. Het plaatsen van schoonloopmatten is zeer belangrijk omdat op deze wijze voorkomen wordt dat de buitenvervuiling naar binnen gedragen en aldaar verspreid wordt.

Verfijning van techniek biedt nieuwe mogelijkheden!

Een vloer die reeds enkele jaren in gebruik is, en sporen begint te vertonen van glansverlies in de loopzones, behoeft meestal niet de volledige behandeling te ondergaan. Er wordt dan ook enkel in de beschadigde zones gewerkt aan het herstel van de kristallen en nadien wordt de vloer in zijn geheel opgefrist (polijsten, kristalliseren of mineraliseren) zodat er geen glansverschillen ontstaan. Dat scheelt alvast een flinke slok op de borrel!

Steenverharder: politoeren

Oppervlakken met hoge belasting (zoals vloeren) kunnen er wel bij varen als er een verharder (politoer) op wordt aangebracht om de krasbestendigheid te verhogen van traditioneel zachtere materialen. Masters Steenpolitoer bindt zich aan het oppervlak om een zelfopofferend glanzend laagje te vormen dat indien nodig weer vervangen kan worden. Opgelet: Verwar Masters Steenpolitoer niet met vrij in de markt verkrijgbare middelen. Masters SteenPolitoer is ademend en laat uitdamping vanuit de ondergrond toe.

Bescherming

Aansluitend aan de polijstwerkzaamheden kan de vloer geĆÆmpregneerd worden.