De onderhoudscyclus

De onderhoudscyclus: een stappenplan

Stap 1

Identificatie van het gesteente

Een goed onderhoudsprogramma start met de juiste identificatie van de steen. Is het graniet, marmer, kwarsiet of kalksteen? Is het bv. marmer, is het dan een harde of een zachte soort? Welk is het type afwerking dat het gesteente heeft meegekregen? Is hij gezoet, geschuurd of gepolijst in hoogglans? Is de vloer uit de juiste steensoort gekozen voor het voorziene verkeer dat er dagelijks over loopt? Bij de keuze van een zachte kalksteen in drukke verkeersruimten zal het onderhoud hoger liggen dan bij een harde marmer of graniet. Kunt u bovenstaande vragen niet beantwoorden, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Een volledig begrip van de speciale karakteristieken van uw natuursteen is noodzakelijk voor het opzetten van een goed onderhoudsprogramma.

Stap 2

Kwaliteit van de plaatsing?

Eens de karakteristieken van de steen zijn vastgesteld, moet de kwaliteit van het plaatsen nagaan worden. Liggen de tegels ongelijk en is er een miniem hoogte verschil dan, zou de vloer eerst glad geschuurd, geslepen en verzoet of gepolijst moeten worden. Zijn er tegels gebarsten, dan zal het vuil zich daarin ophopen. Mogelijk moeten ze vervangen worden of opgestopt met speciaal opvulmiddel voor natuursteen in gelijke kleur.

Stap 3

Huidige toestand?

Wat is de huidige toestand van de steen? Is hij ingezet met wassen, polymeren of een andere beschermlaag, dan moeten deze coatings via strippen van de vloer verwijderd worden. Mocht de vloer zich na het strippen nog steeds in een slechte toestand bevinden, dan is een volledige restauratie noodzakelijk vooraleer een goed onderhoudsprogramma kan starten.

Stap 4

Bescherming van het oppervlak

Een goed onderhoudsprogramma kan maar starten nadat de vloer gereconditioneerd is naar de “nieuw status”. Bestaat er echter een risico voor het morsen van koffie, frisdranken, sausen enz., dan moet de onbeschermde steen geïmpregneerd worden met een goede kwaliteit siliconen/silanen/siloxanen/nano-techniek gebaseerde impregnatiemiddel dat de steen vuil- en waterafstotend maakt. Deze impregnatiemiddelen zijn ontworpen om in de steen te dringen, zonder een coating aan het oppervlak achter te laten en desondanks de steen toch te laten transpireren en ademen.

Stap 5

Dagelijks onderhoud

De drie meest belangrijke activiteiten die bij het dagelijks onderhoud moeten gedaan worden om de vloer als nieuw te houden en de tijd tussen de restauratieve behandelingen verder te spreiden zijn: stofwissen, stofwissen en stofwissen. Het meest vernietigende materiaal voor natuursteen is zand, stof, vuil en allerlei soorten grind. Als men deze substanties kan vermijden of tijdig verwijderen, is onderhoud van natuursteen zeer eenvoudig. Ga met zuivere, droge stofwisdoeken op zijn minst 2 a 3 maal per dag door de drukst belopen zones en minder dikwijls op de minder belopen plaatsen. Inloopmatten aan de binnen- en buitenzijde van de inkom zullen al een groot deel van het zand en grind tegenhouden. Het neemt ongeveer 7 stappen in beslag om alle zand van schoenen te verwijderen. Hou dit in gedachten als er inloopmatten (met logo) moeten aangekocht worden. Bedenk dat als zand en grind verwijderd zijn, er niets is dat krassen en dof worden van de vloer kan veroorzaken.

Stap 6

Natte reiniging

Alle natuursteen, gepolijst of gezoet moet dagelijks in de drukke verkeerszones nat gereinigd worden. Gebruik een propere vlakmop uit katoen en koud of warm water met toevoeging van een neutrale reiniger. Neutrale reinigers hebben een Ph van 7. Zure of alkalische reinigers zijn ongeschikt voor het dagelijks onderhoud. Volg de voorschriften en dosering van de fabrikant nauwkeurig. Teveel schoonmaakproduct in het water laat een film achter en veroorzaakt strepen.

Tip !

Coatings en andere laagvormende middelen

Om de hoogglans op het oppervlak te behouden zijn de meeste steenwaxen, acrylpolymeren en andere zogenaamde oppervlakte coatings niet aan te raden. Dergelijke beschermlagen verhogen het onderhoud en verlagen het natuurlijk uitzicht van het oppervlak. Alle natuursteen komt uit de aarde in ruwe blokvorm. Dat blok wordt in schijven gezaagd waaruit op hun beurt tegels of werkbladen gezaagd worden. Om het materiaal te doen glanzen, gebruiken we een serie van schurende materialen, waarmee de steenplaten in volgorde van grof naar fijn geschuurd worden. Het krassenpatroon, veroorzaakt door het grove schuurmateriaal, wordt verwijderd met het volgende fijnere schuurmateriaal, gevolgd door steeds fijner schuurmateriaal. Een poeder kan eveneens gebruikt worden om de steen zijn echte hoogglans te geven.