Impregneren
Het proces: chemische impregnatie
Waarom een vloer reinigen?
"Ervoor zorgen dat het er goed uitziet!" is meestal de reden waarom je overweegt een oppervlak te reinigen. Zand en ingedrongen vuil doen een vloer snel verouderen, dat is een vaststaand feit. Des te groter het oppervlak, des te belangrijker is het om het te onderhouden, gezien de kost van reparatie of vervanging. Wist U dat er een hele industrie bestaat die gestoeld is louter op de vloer-reparatie? Veel van de opgelopen schade had voorkomen kunnen worden met correcte onderhoudstechnieken in combinatie met de juiste sealer/impregnatie. Medische- en voedingsindustrieën hebben anti-septische prioriteiten, productie en logistiek bedrijven hebben belangen bij een grote slijtweerstand vanwege de hoge belasting. Over de jaren hebben dit type van ondernemingen geleerd van architecten en studiebureaus dat een geïmpregneerd en zuiver oppervlak een garantie is voor een lange termijn zorgeloos gebruik van beton als werkvloer.
Waarom impregneren?
Er zijn erg veel goede redenen om zowel nieuwe als oude oppervlakken te impregneren. Maar laten we gelijk to the point komen: kijk eens naar de wetenschappers die bruggen, tunnels en wolkenkrabbers bouwen. Zij gebruiken beton van de beste kwaliteit, hebben vakmanschap te over ... en toch schrijven zij nog altijd het gebruik van een impregnatie voor.
Hoe zit het dan met vlekken?
We weten allemaal wat er gebeurt als je niet impregneert: de vervuilende stof ligt er even op, maakt een vlek, ziet er vies en goor uit, en zal uiteindelijk voor een oppervlaktebeschadiging zorgen. Er is zelfs een risico dat de vlek permanent wordt. Dus, zie het onder ogen, vlekken kunnen we niet voorkomen, we kunnen ze wel zo manipuleren dat ze beheersbaar blijven. Of in andere woorden, we zorgen ervoor dat het probleem aan de oppervlakte blijft en niet in de massa dringt. Vlekken aan het oppervlak kunnen altijd verwijderd worden. Indringing in de diepte, kan op een moment onherstelbaar worden, gezien men wel eens zijn toevlucht neemt tot oppervlakte beschadigende maatregelen: zeer hoge druk, zuren, frezen, kogel- of zandstralen...
Welke impregnatie is aangewezen voor mijn oppervlak en mijn gebruik?
De lijst aan impregnaties is werkelijk eindeloos! Iedereen heeft de nieuwste, de meest aangepaste of wederom een verbeterde versie. Ze bestaan in acrylaten, waxen, (co)-polymeren, harsen, silanen, siloxanen, siliconen, silicaten ... Sommige nieuwe zijn zeker het onderzoeken waard. Je kijkt vandaag toch ook geen zwart-wit TV meer omdat het 50 jaar geleden al zo leuk was (Ashford Formula). In feite zijn er de afgelopen jaren grote sprongen voorwaarts gemaakt in de nano-technologie (InTelliSeal). In ieder geval, zorg voor een sealer die in het oppervlak dringt er niet er bovenop gaat liggen. Een sealer die laagvormend werkt schreeuwt het zelf al uit: "Ik ben tijdelijk." Een goed werkende impregnatie zal in het oppervlak indringen, een reactie veroorzaken of nieuwe samenstelling vormen, uitharden en vervolgens zijn werk doen. Maar dit is onderdeel van het probleem van sommige sealers: het is niet omdat de werkwijze aan deze gespiegeld kan worden dat de chemie ook blijft werken.
De nieuwe ontwikkelingen in de Nano-sfeer impregnaties zijn een ingenieuze oplossing voor oppervlaktebescherming.
Op basis van deze nieuwe technology in de nanometer-range – één van de meest belangrijke ontwikkelingen van de 21e eeuw - is men er in geslaagd de architectuur van de nano-schaal (het allerkleinste) unieke structuren van de actieve molekulen van impregneermiddelen nieuwe macrofuncties mee te geven. Of in andere woorden: een bijna perfecte oppervlaktebescherming.
Bescherming tegen?
Zowel coatings als impregneringen zijn sterk verschillend. Het handelt zich dan vooral over de mate waarin ze beschermen tegen indringing van water of olie. Masterss gebruikt en adviseert middelen die beschemen tegen beide bedreigingen!
Waterafstotend (hydrofoob)
Olieafstotend (Oleofoob): een oleofobe impregnator is altijd ook hydrofoob!
Masterss zal eerder geneigd zijn U een impregnering te adviseren dan een coating. Echter bij bepaalde verouderde gesteenten en ook afwerkingen met reliëf in het oppervlak die baat hebben bij een beetje weliswaar kunstmatige glans wordt er gewerkt via dampdoorlatende en oppervlakteverhardende coatings.