Kristalliseren
De techniek van het kristalliseren
In de volksmond bestaat er heel wat verwarring rond kristalliseren. Menigeen veralgemeent kristallisatie met alles wat met glans te maken heeft. Niets is echter minder waar! De desastrueze gevolgen van het uitvoeren van een 'kristallisatie' met al de daarvoor benodigde materialen, middelen en machines maar zonder de nodige vakkennis zijn legio.
De technische kant
Met behulp van magnesium fluorsilicaat en fosfor of oxaalzuur en een boenmachine voorzien van een staalwollen/staalwolhoudende pad, wordt in de toplaag van kalkhoudende oppervlakken zoals marmer, steen, composiet en terrazzo een chemische reactie bewerkstelligd.
Het chemische proces waarbij moleculen chemische bindingen aangaan, berust op de reactie van het calciumcarbonaat van het steenoppervlak met magnesium fluorsilicaat en fosfor of oxaalzuur (de reagentia), in aanwezigheid van ijzer die een katalyseerde werking heeft. Door deze kunstmatig opgewekte thermo-chemische reactie vormt het calciumcarbonaat van het oppervlak zich om tot calciumfluoride (CaF2) en magnesiumfluoride (het reactieproduct). Deze nieuw gevormde steenlaag is hoogglanzend, enigszins harder en minder dampdoorlatend dan het oorspronkelijke steenoppervlak. Het gekristalliseerde oppervlak vertoont sterke overeenkomsten met glas voor zover het lichtdoortastendheid en hardheid betreft, maar is daarentegen niet zo glad als glas.
Wanneer een vloer eenmaal gekristalliseerd is, hoeven nadien slechts de looppaden bijgewerkt worden hetgeen vrij eenvoudig gaat.
De voordelen van het kristalliseren zijn kort samengevat:
- de natuurlijke kleuren komen goed tot hun recht
- de vloer is redelijk stroef
- door de laag calciumfluoride is de vloer slijtvaster
- lagere onderhoudskosten op langere termijn
Voorwaarden
Om van de voordelen van een kristallisatie te kunnen spreken zijn een aantal voorwaarden nodig:
- de aanwezigheid van voldoende kalk in het materiaal
- de graad van afwerking van het oppervlak moet voldoende fijn zijn om tot glans en kleurverdieping te komen
- vakmanschap van de uitvoerder: er wordt met zuren gewerkt op zuurgevoelige oppervlakken!
Toepassingsgebied
Kristallisatie eveneens voor trappen, wanden, aanrechten, dorpels en tabletten.
De techniek van het mineraliseren
Het oppervlak wordt bewerkt met een polijstmachine en een speciaal poeder wat met water gevormd wordt tot een pasta, welk op de natuursteen wordt ingewreven tot hoogglans. Mineraliseren is een vooral mechanisch proces en vergt geduld. Met veel water wordt de pasta nadien verwijderd. De behandeling is geschikt voor steensoorten hoofdzakelijk bestaande uit siliciumbestanddelen, zoals granieten.
De behandeling heeft een drieledig resultaat:
- Het oppervlak verdicht waardoor minder vlekgevoelig
- De toplaag verhardt waardoor minder kras- en slijtgevoelig
- Door de briljante glans verbetert het aanzien van de natuursteen