Reiniging & ontvlekken
Speciale aanpak voor van nature uit gevarieerde oppervlakken
Masterss - StoneMasters is in de Benelux een trendsetter op het vlak van reiniging en onderhoud van natuursteen. Wij zijn gespecialiseerd in restauratie, schuren/slijpen, polijsten, reinigen en beschermen van alle natuursteensoorten waaronder kalksteen, marmer, graniet, leisteen en zandsteen.
Jammer genoeg is nieuwe natuursteen ruw en onbeschermd. Vlekken en veel verkeer zijn daarom de vijanden bij uitstek. Enkel een goede bescherming kan helpen. Het onderhouden van natuursteen is een delicate zaak. Wie verkeerd tewerk gaat, richt vaak veel schade aan.
Een stapsgewijze aanpak
In de tijd kan het onderhoud van natuursteen in stappen worden opgedeeld. In de regel wordt voor oplevering een bouwschoonmaak uitgevoerd. In de periode daarna moet overtollig bouwvocht makkelijk kunnen verdampen. Daarom is het soms nodig het onderhoud tijdelijk iets aan te passen. Vervolgens kan een bescherming worden aangebracht, wanneer daarvoor wordt gekozen en het natuursteen verder ‘gewoon’ worden onderhouden. Na verloop van tijd kan bijzonder onderhoud nodig zijn, bijvoorbeeld een intensieve reiniging of het verwijderen van kalkaanslag of vlekken. En na vele jaren intensief gebruik kan een opknapbeurt nodig zijn, waarna het natuursteen weer als nieuw toont.
Bouwschoonmaak
Resten lijm of kit moeten direct worden verwijderd, met een product dat is aangepast op de natuursteen soort. Voegmiddel kan met een spons en water worden verwijderd. Het is belangrijk dit grondig te doen, anders ontstaat een grauwe cementsluier. Zo nodig kan een cementsluier verwijderaar worden gebruikt, die aangepast is op de natuursteen soort. Deze methode werkt niet wanneer er veel cementresten zijn achtergebleven.
Kort na oplevering
Nieuwbouw bevat een aanzienlijke hoeveelheid overtollig bouwvocht, dat op een natuurlijke manier moet kunnen verdampen. Het natuursteen moet dit proces niet teveel hinderen, om onder meer verkleuring van natuursteen te voorkomen. Daarom is het soms nodig het onderhoud tijdelijk iets aan te passen. Beperking van het gebruik van water staat hierin centraal.
Regulier onderhoud
Aanvang:
Met het reguliere onderhoud moet soms worden gewacht tot de bouwconstructie voldoende droog is en desgewenst een bescherming is aangebracht. Meer informatie daarover vindt u hier.
Frequentie:
De reinigingsfrequentie is vergelijkbaar met die van andere harde materialen. Er is geen algemene richtlijn te geven. Zo heeft de zichtbaarheid van vervuiling te maken met bijvoorbeeld glansgraad en de kleur van de steen. De mate waarin vuil op de natuursteen hecht, hangt af van zijn porositeit en oppervlakteruwheid. Voor het reinigen worden vooral zepen gebruikt, die zo nodig regelmatig kunnen worden gebruikt. Wassen reinigen minder goed, maar laten een betere beschermende laag achter. Was mag niet te vaak worden gebruikt, omdat zich anders een dikke waslaag zou vormen op plaatsen die weinig te verduren hebben. Er zijn middelen die tegelijk reinigen en beschermen.
Bijzonder onderhoud bij afwijkende situaties
Extra onderhoud is bijvoorbeeld nodig als zich kalkaanslag vormt op plaatsen die regelmatig nat worden. Of als er na verloop van tijd een sterke vervuiling is ontstaan, die niet met regulier onderhoud is te verwijderen. Ook kan het nodig zijn een beschermlaag te verwijderen. En kan er door een ongelukje een vlekje zijn ontstaan. In veel gevallen is dat voor StoneMasters eenvoudig te verhelpen.
Intensief reinigen
Reinigingsmethode: Werk volgens de aanwijzingen van de leverancier van het reinigingsmiddel. Een vloer kan in aanvulling op of in plaats van intensief reinigen worden gekristalliseerd of geschuurd. Behalve vuil worden dan ook lichte beschadigingen verwijderd en wordt de glans hersteld.
Verwijderen van lagen
Coating:
Deze wordt met een stripper verwijderd. Gebruik zo mogelijk alleen een topstripper. Dan wordt alleen de bovenste laag van de coating verwijderd en komt de steen niet of nauwelijks met de topstripper in aanraking.
Onderlaagse impregneer:
Deze is niet te verwijderen.
Waslaag:
Een opeenhoping van (oude) waslagen wordt verwijderd met een stripper. Gebruik zo mogelijk een topstripper. Dan wordt alleen de bovenste waslaag verwijderd en komt de natuursteen nauwelijks met de topstripper in aanraking.
Zeeplaag:
Gebruik op plaatsen met zeepophoping bij het reguliere onderhoud tijdelijk geen zepen. Omdat ze in water oplosbaar zijn, wordt dan het overtollige zeep ‘vanzelf’ afgevoerd.